СООПШТЕНИЕ -ГНОСИ РАЗВОЈНИ КОНСАЛТИНГ

СООПШТЕНИЕ -GNOSI DEVELOPMENT CONSULTING

Солун, 12.04.2023

Во контекст на проектот Fashion Employment Hub, GNOSI DEVELOPMENT CONSULTING IKE во име на KDVM REGION OF CENTRAL MACEDONIA презеде имплементација на услуги за поддршка за млади модни дизајнери и професионалци.

Поконкретно, акцијата се однесува на работењето на Fashion Employment Hub за давање советодавни услуги за поддршка на млади модни дизајнери и професионалци за прашања како што се: поврзаноста на модата со културното наследство, технолошките алатки кои се користат во модната индустрија, дизајнот и развојот на нови модни трендови.

Конкретно, во рамките на функционирањето на Hub, беа одржани три (3) рунди на сесии, секоја со различен тематски дел, преку телеконференциската платформа зум. Времетраењето на советувањето во секоја рунда сесии изнесуваше 3 часа. Придобивка од акцијата имаа вкупно 122 лица кои беа дипломирани модни студенти, млади дизајнери и претприемачи, како и старт-ап активни во модниот сектор со седиште или разгранет во подобната прекугранична област и на кои им треба поддршка преку спроведување на далечинско советување сесии, во специјализирани прашања поврзани со модната индустрија.

Првиот круг на сесии беше спроведен на 23.11.2023 година и учествуваа 50 луѓе. Тематскиот дел се состоеше од поврзувањето на модата со културното наследство, а говорник беше д-р Николаос Миконијатис, историчар на уметност.

Во вториот циклус на сесии, кој беше спроведен на 24.11.2023 година, учествуваа 43 лица. За време на предметната сесија, г-ѓа Елијана Димитракопулу, моден дизајнер – моделист ги презентираше технолошките алатки кои можат да се користат во модата.

Конечно, третиот циклус на сесии беше спроведен на 27.11.2023 година и учествуваа 29 корисници. Тематскиот дел од третата сесија се состоеше од дизајн и развој на нови модни трендови, а говорник беше г-ѓа Венеција Куцу, моден дизајнер – предавач за апликации Меѓународен универзитет во Грција (DI.PA.E.).

Забележано е дека проектот Fashion Employment Hub се однесува на создавање на моден центар, кој претставува центар на прекуграничен карактер и влијание, нудејќи интегрирани и иновативни услуги за поддршка, алатки и знаење на професионалци и потенцијални модни претприемачи. Амбицијата на партнерите во проектот е Fashion Employment Hub да дејствува како центар на привлечност за сите чинители вклучени во модната индустрија, обезбедувајќи им нови вештини за обука и специјализирани професионални компетенции. Дополнително, проектот Fashion Employment Hub придонесува за размена на иновативни идеи и одржливи методи, зајакнување на методите за трансфер на знаење и промовирање на креативното размислување и развој.

Крајната цел на проектот е формирање на прекуграничен моден центар кој претставува механизам за поддршка на МСП во секторите поврзани со модата.

Проектот Fashion Employment Hub е кофинансиран од Европскиот фонд за регионален развој (ЕРДФ) и од националните ресурси на земјите учеснички во Оперативната програма INTERREG IPA CBC „Грција-Република Северна Македонија 2014-2020“.


Остави коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

mk_MK
Прескокнете до содржината