Добредојдовте во 

Отворање конференција

Информативен ден

Информативниот настан од проектот „Надградба на вештините за млади дизајнери, дипломирани модни и стартапи во прекуграничната област и развој на центар за модно вработување“ успешно се одржа минатата среда во салата на хотелот Еродиос во Литотопос Серес.

На почетокот на настанот, со поздрав се обрати заменик-регионалниот гувернер на Серес, г-дин Панајотис Спиропулос, кој ја пофали важноста на проектите за транснационална соработка за префектурата Серес и ги информира гостите за предностите и можностите што ги дава префектурата на Сер во голем број сектори, меѓу другите и во примарниот сектор со значајните култури памук

Зборот потоа го зеде директорот на KDVM г-дин Атанасиос Калатас кој го претстави проектот Fashion Employment Hub кој има за цел заедничките прекугранични предизвици на модниот сектор преку формирање на „Fashion Employment Hub“ кој ќе ги поддржи малите и средните претпријатија и новите дипломци во областите на модата и секторите поврзани со модата (облека, облека, обувки, кожа, накит).

Потоа генералниот директор на „Асоцијацијата на компании за плетење на готови облеки на Грција“, г-дин Теофилос Асланидис, ја презентираше моменталната состојба на секторот како и неговите развојни перспективи, осврнувајќи се на важноста на производството и трговијата со облека за националната економија, активност која, по КОВИД и нарушувањето на меѓународната трговија, се чини дека се враќа во Грција и повторно се раѓа.

Значајни се изгледите за транснационална соработка во секторот за облека, од суровина до финален производ

Г-дин Андонис Сијаркос, претседател на Панхеленската асоцијација на копаничари и извозници на памук, детално ја презентираше релевантната програма имплементирана од Европската алијанса за памук, со цел да се промовира и промовира целиот синџир на вредност од суровината – памукот, до последната облека. Г-дин Сијаркос го подвлече одговорниот, одржливиот и еколошки начин што го применуваат грчките производители на памук и истакна дека целта на сите вклучени во синџирот на вредност е да се воспостави брендот EU Cotton и потрошувачот да знае дека купува облека создадена од европски памук со висок квалитет, следен и еколошки.

Денот го затвори г-ѓа Наташа Сивевска, извршен директор на Текстилната трговска асоцијација на Северна Македонија – Групација за текстилна индустрија, која го опиша значењето на текстилната индустрија за економијата и развојот на соседната земја и истакна дека целта на Текстилните работници од Северна Македонија во наредните години треба да ја намалат својата зависност од германскиот пазар (главна земја на апсорпција на нивниот извоз), развивајќи нови целни пазари.

Контакт

Промо идеја

ОТВАРАЊЕ НАСТАН ВО СТРУМИЦА – ПРОЕКТ FASHION EMROYMENT HUB – ноември 2022 г.

Up Hub во Струмица

На 04.11.2022 (петок) во просториите на Up Hub во Струмица беше организиран „Отворање настан“ во Струмица. Целта на настанот беше да се презентира формираниот центар за обука, постигнатите резултати во претходниот период, како и планираните идни проектни активности, во рамките на проектот „Fashion Employment Hub“, каде Промо Идеа Струмица делува како ПБ4.

бизнис секторот

По краткото отворање на настанот, Проектниот менаџер на промо идеја даде детални информации за проектот, конкретната идеја зад проектот, целите на проектот, претходно спроведените активности, како и планираните идни активности. Постигнатите проектни резултати, односно креираниот центар за креативни обуки беше претставен и на пошироката јавност придружен со елаборат за неговиот потенцијал и важност за младите. Исто така претставници од бизнис секторот го споделија своето мислење за проектната идеја и активности и го истакнаа потенцијалот на центарот и што неговата работа може да направи за младата популација во Југоисточниот регион.

25 учесници

На настанот присуствуваа 25 учесници, односно млади луѓе, претставници на бизнис секторот, локални/регионални медиуми, проектни партнери итн. кој проектот е имплементиран.

проектни партнери

На настанот присуствуваа и проектни партнери, односно претставници од Центарот за доживотно учење од Грција (Серес) и претставници од Трговскиот кластер за текстил од Штип, Северна Македонија.

mk_MK
Прескокнете до содржината